Pedestrian Area
Ellwangen / GER
PDF+ Selection: 0

21. August 2019

Pedestrian Area

Creative mission

  • Public Living for a Historical City -
  • Street Space as Public Residency

Project data

Pedestrian Area
Construction costs ca. 6 Mio. DM
Client Ellwangen / Deutschland
Award 1. prize competition; BSVI prize 2006
Region Europe
Typology Public Spaces / Landscape Planning
Art Competition
Planungszeitraum 1998 - 2000
Field size 1 ha
Cooperation partner
  • Tiefbauamt/Stadtplanungsamt Ellwangen; Light art concept: Dipl.-Ing. Walter Giers, Dipl.-Ing. Beuthe, Firma Hess; Fountain design Fuchseck: Kurz/Palais Adelmann: Knödler

Design and Realization of the Pedestrian Area in the City Centre

With the realization of the town centre environment “South Tangent”, it became possible to unburden the main traffic axis from individual traffic, and to implement a pedestrian zone in connection to a “traffic calmed shopping area”.
Vital aspects for the general concept were the artistic and spatial quality, fitting into the historical architecture with respect to views and spatial sequences. Spatial qualities were to be combined with a maximum of flexibility as well as concepts for greenery, lighting and the topic water. Goal of the planning was to create an urban boulevard with significant identity and definition; a shopping mile that invites strolling and lingering.
The nation’s registered Association of Street and Traffic Engineers posted a nationwide open competition with the topic “streets in village and city”. The city counsel Ellwangen was of the opinion that the round and logical traffic concept “South Tangent and Pedestrian Zone” was sufficiently competitive in function, economy and quality. The result was accordingly honoured by the jury and received the BSVI prize 2006.